Saç Ekimi Sonrası Kurallar

Saç Ekimi Sonrası Kurallar
Saç Ekimi Sonrası Kurallar
Genel Bilgi
4 Yorum

Saç ekiminden sonraki kurallar özellikle kişilerin bakım ve iyileşme sürecini içermektedir. Daha kısa sürede iyileşmek ve saç ekiminden maksimum fayda alabilmek için saç ekimi yaptıran kişilerin uzmanlar tarafından önerilen unsurlara dikkat etmeleri gerekir. Saç ekimi sonrası yıkama önemli kurallardan biridir. İlk yıkama mutlaka uzmanın önerdiği biçimde olmalıdır. Aynı zamanda donör alınan bölgenin korunması, bakım yapılması ve bu esnada baskı uygulanmaması da önemlidir. Saç ekimi sonrası kurallar önem arz etmektedir. Kafa derisinin işlem esnasında zarar gördüğü unutulmamalı ve işlem yapılan bölgeye hassas davranılmalıdır.

Saç Ekimi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç ekiminden önce dikkat edilecekler arasında bakım ve beslenme gibi maddeler yer almaktadır. Kişinin iyi bir şekilde dinlenmiş olması, operasyon öncesinde en az 3 gün önceden sigara, alkol ve işlenmiş gıda tüketimi sonlandırılmalıdır. Bu sebep ile de kişilerin beslenme düzenlerinde mümkün ise değişikliğe gitmeleri tok tutan, mevsim sebzeleri ve şekersiz doğal besinler ile beslenmeleri önerilir.

Saç ekimi öncesinde saç ekim merkezinde tüm tetkiklerin yapılması da gerekmektedir. Tüm gereklilikler tamamlandıktan sonra kişiler rahat kıyafetler tercih ederek operasyona gidebilir. Operasyon öncesinde saçların yıkanması gerekir. Ancak saç yıkama esnasında kişilerin şampuan, saç bakım kremi ve bunlara benzer ürünleri kullanmamaları önerilmektedir. Saç ekimi öncesi, saç ekiminin yapılabilmesi için saçların temiz olması gerekir ve herhangi bir kimyasal maddenin saç üzerinde bulunmaması istenir.

Saç Ekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç ekimi yaptırdıktan sonraki dönem dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Yasaklar ve kurallar bulunur ve saç ekimi yaptıran kişilerin tüm bu yasak ve hassasiyetlere özen göstermesi gerekir. Hassasiyet noktasında dikkat edilmediği ve öz bakım sağlanmadığında olası yan etkiler ile karşılaşma ihtimali daha yüksek olmaktadır. Bu sebep ile de saç ekimi yaptıran kişilerin mutlaka bu önlemlere uyması, uzman tavsiyesinden çıkmaması önerilir.

Saç ekiminin ardından dikkat edilecek olan hususlar farklılık göstermektedir. Beslenme, dinlenme, uyku, stres ve bakım en önemli konulardır. Bu konuların yanı sıra kişilerin kendilerini koruma altına almaları ve şapka, bere, bandaj gibi kullanımlarında belirli bir süreyi beklemelidirler. Tüm bu süreçte herhangi bir sorun yaşamamak için duş alma süresinden saç yıkama biçimine kadar birçok farklı konuya özen gösterilmelidir. Saç ekimi operasyonu yaptıran kişiler bu unsurların tümüne operasyon sonrası dikkat etmez ise hem başarı oranı düşer hem de iyileşme süresi uzar.

Saç Ekimi Sonrası Şapka Takılır Mı?

Saç ekiminden sonra şapka takmak çoğu kişinin tercihi olan bir kamufle yöntemidir. Saç ekiminden sonra şapka takan kişilerin şapkayı hemen takmaması gerekir. İşlem gören bölgenin zarar görmemesi için hava alması gerekir. Hava alması engellendiği takdirde istenmeyen problemler ile karşılaşılabilmektedir. Bu sebep ile de saç ekimi yaptıran kişilerin ilk günlerde şapka kullanmaması, saçları üzerine baskı yapacak aksesuarları tercih etmemesi ve hava akışının engellenmemesi önerilir.

Saç ekimi sonrası dikkat edilenler arasında bu konu da bulunmaktadır. Saç ekimini takip eden 2 haftanın ardından kişiler şapka kullanmaya başlayabilir. Ancak 15 günlük sürecin tamamlanması beklenmeden şapka kullanılmamalıdır. Şapka kullanmak için acele edilmemeli ve saça baskı uygulanmamalıdır. Saç ekimi yaptıran kişilerin şapka seçimine de özen göstermeleri önerilir. Saç ekiminden sonra yaralar protez saç veya peruk gibi alternatiflerle kapatılması önerilmez. Saç ekimi yapılan bölge üzerinde baskı oluşturmayan hava geçişini tamamen engellemeyen geniş modellerin tercih edilmesi tavsiye edilir.

Saç Ekiminden Sonra Duş Alınır Mı?

Saç ekimi sonrası duş almak için belirli bir süre beklenmesi önerilir. Saç ekiminin yapılma yöntemi, kullanılan malzeme, yapılan bölge ve bölgenin genişliği gibi unsurlara göre duş için belirlenen süre değişir. Genellikle operasyonu takip eden 24, 48 ve 62 saat olmak üzere farklı periyotlar belirlenmiştir. Bu periyotlar saç ekiminin kriterlerine göre kişiye duş için önerilen sürelerdir. Kafa derisi saç ekimi esnasında zarar görmektedir. Derinin yanı sıra ekim yapılan bölgede yara oluşması, yağ dokusunun zedelenmesi, kan hücrelerinin tahriş olması gibi birçok farklı yan etki ile karşılaşılır.

Tüm bu yan etkilerin iyileşmesi ortalama 3 ay sürer. İlk iyileşme ve toparlama evresi daha kısadır ve genellikle 3 ila 4 gün içerisinde kişilerin duş almasına izin verilir. Saç ekiminden sonra alınacak olan ilk duş, uzmanların önerdiği şekilde olmalıdır. Saç derisini yıkama esnasında saç köklerine zarar verilmemesi, uygun saç bakım ürünlerinin kullanılması ya da kullanılmaması gibi tüm unsurlar uzman tarafından danışana aktarılır.

Saç Ekiminden Sonra Ne Yememeli?

Saç ekiminden sonra beslenme düzeni eğer sağlıksız ise değiştirilmelidir. Vitamin, mineral ve protein ağırlıklı beslenmek gerekir. Şeker, tatlandırıcı, katkı maddesi, trans yağ, sağlıksız yağ ve bunlara benzer maddeler içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Saç ekimi sonrası hafif beslenmek, yağlı gıdalardan uzak durmak gerekir. Saç ekiminden sonra özellikle hayvansal yağ tüketimine ara verilmelidir. Beslenme düzenine dahil edilmemesi gerekenler şunlardır:

  • Alkol
  • Sigara
  • Nargile
  • Madde kullanımı
  • İşlenmiş gıda
  • Turşu
  • Hayvansal yağ
  • Kafein
  • Çay
  • Buğday ve tahıllı gıdalar
  • Hayvansal gıdalar
  • Maya içeren yiyecekler

En aza indirilmeli ya da hiç tüketilmemelidir. Bunların yerine mevsiminde taze bulunan sebze ve meyvelere yönelmek gerekir. Protein ihtiyacı daha vejetaryen seçeneklerden giderilmeli ve hayvansal gıda tüketimi bu dönemde azaltılmalıdır.

Saç Ekimi Sonrası Kurallar

Saç Ekimi Sonrasında Neler Yasak?

Saç ekiminden sonra yasak olanlar saç ekim sürecini ve evrelerini olumsuz etkileyecek olan maddelerdir. Bu sebep ile de saç ekimi sonrası beslenme uzman tarafından önerilen tüm tavsiyeler yerine getirilmeli ve yasak olan maddelerden uzak durulmalıdır. Saç ekimi yaptıran kişilerin bir süre boyunca yaşamlarında değişiklik yapması gerekir. Bu bir tavsiyeden daha çok zorunluluk olarak kabul edilmelidir. Saç ekimi sonrasında yasak olan maddeler şunlardır:

  • Sigara Tüketimi: Saç ekimi yaptırdıktan sonra en az 1 hafta boyunca tütün ve tütün ürünleri kullanılmamalıdır.
  • Alkol Tüketimi: Saç ekimi yapıldıktan sonra en az 1 hafta boyunca alkol tüketimi yapılmamalıdır. İçildiği takdirde olası komplikasyonlara sebep olabilir ve başarı oranını düşürür.
  • Güneşe Maruz Kalma: Saç ekimi yapıldıktan sonra kafa derisinin güneş ışınlarından korunması gerekir. Bu süre ortalama 3 aydır. Kabuklanma, şok dökülme ve yeniden uzama evreleri gerçekleştikten sonra güneşe çıkılabilir.
  • Hamam-Sauna-Solaryuma Gitmek: Hamam, sauna, solaryum ve bunlar ile benzer özellikler taşıyan yerlere gitmemek gerekir. Ortalama 3 ay boyunca hamam, sauna, solaryum kullanılmamalıdır.
  • Spor, Yüzme ve Ağır Hareketler: Ağır sporlar, ağır fiziksel aktiviteler, spor, ağır ve yoğun antrenmanlar, yüzme ve bunlara benzer aktivitelerden yaklaşık 1 ay boyunca uzak durulması gerekir. Kısa yürüyüş ve terletmeyen, yormayan egzersizler yapılabilir.
  • Kan Sulandırıcı İlaçlar: Kan sulandırıcı ilaçlar farklı kategorilere ayrılır ve iyileşme evresi tamamlanana kadar kesinlikle kan sulandırıcı kullanılmamalıdır. Kan sulandırıcıların ne zaman kullanılacağı kişiye göre uzman tarafından belirlenir.
  • Cinsel İlişki: Saç ekimini takip eden 2 hafta boyunca cinsel ilişki yaşanması önerilmez.

Saç ekimi sonrasında dikkat edilenler arasında bu maddeler bulunur. Dinlenmeye ve öz bakıma da dikkat edilmelidir.

author avatar
ONNA
Üst düzey kaliteli ve modern renk skalası ile breatⓗtec™ protez saç ürünlerini tecrübe edin. Doğal görünümlü saç protezi modelleri ve fiyatları...
Onnahair Protez Saç, protez saç, Saç Protezi - Onnahair

4 Yorum. Yeni Yorum

  • Saç dökülmesi devam ediyorsa, saç ekimi başarılı olur mu?

    Yanıtla
    • Saç ekiminin en temel kurallarından biri de saçları dökülmeye devam eden kişilerin saç ektirmesinin uygun olmadığıdır. Bunun asıl sebebi ekilen bölgede yine dökülme olabileceğinden verim sağlanamayacaktır. Ve ek olarak şu anki görüntüden de kötü bir görüntü oluşabilmektedir.

      Yanıtla
  • Saç ekiminde saç kökü neden enseden alınır?

    Yanıtla
    • Yapılan tetkiklerden sonra enseden kök alıp saç ekimi yapılması gerçekleştirilir. Enseden kök alındığı için bir daha o bölgeden saç çıkmaz. Enseden saç çıkmaması göz ardı edilebilmektedir. Ense dışından kök almak genellikle yeni dökülmelere yol açabilmektedir.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.