Saç Ekildikten Kaç Gün Sonra İşe Geri Dönebilirim?

Saç Ekildikten Kaç Gün Sonra İşe Geri Dönebilirim?
Genel Bilgi
8 Yorum

Saç ekildikten kaç gün sonra işe geri dönebilirim? Saç ekiminden sonra iş için bir miktar beklemek gerekir. Saç ekimi yalnız operasyon ile sınırlı değildir. İyileşme süreci de saç ekiminin bir parçasıdır. Bu nedenle iyileşme sürecine balta vuracak hareketlerden kaçınmak saç ekimi işleminin daha sağlıklı sonuç vermesine yardımcı olur. Saç ekimi operasyonundan sonra doktorun talimatları harfiyen yerine getirilmelidir. Bu talimatların içinde ne kadar süre istirahat edilmesi gerektiği de yer alır. Bu talimat ve kurallar ile birlikte iyileşmek için kullanılması gereken çeşitli ilaçlar ve müdahaleler de bulunur.

Saç ekimi sonrası asgari bir istirahat süresi bulunur. Bu süre genel olarak 3 gün ile belirlenir. Bu süre içinde hastanın bol miktarda dinlenmesi iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde aşılması için şarttır. 3 günün sonunda yeteri kadar iyi hisseden hasta işe geri dönebilir. Bunun yanı sıra hasta ne kadar çok dinlenirse iyileşme süreci bir o kadar hızlı gerçekleşir. Pek çok iş saç ekimi işlemine dolaylı yoldan zarar verir. İşten uzak durulacak sürede bu göz önünde bulundurulmalıdır. Saç ekildikten sonra işe dönmek için en az 3 gün beklemek gerekir.

İşe Hemen Dönmemek Ne Açıdan Önemlidir?

İşe hemen dönmemenin önemi iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi amacı taşımasıdır. Her şeyden önce saç ekimi işlemi cerrahi bir operasyondur. Yalnız bu sebep bile işlem sonrası bir süre iyileşmeyi gerektirir. Kafa bölgesinde meydana gelen yara izleri ve acı durumu işin düzgün bir şekilde yapılmasını engeller. Aynı zamanda hastaya zarar verme olasılığı bulundurur. Asgari olarak 3 ile 5 gün arasında değişen bir işe dönme süresi bulunur. Vücudun tam iyileşmesi ise 1 ya da 2 hafta süreceği için işten bir süre uzak kalma önerilir. Bu aşamada kişiler daha kısa ve zahmetsiz olan protez saç uygulamasını tercih edebilmektedirler. Böylelikle acı ya da ağrı olmadan estetik görüntüsünü iyileştirip, saçsız görüntüden de kurtulurlar.

İşe hemen dönmenin bir diğer zararı ise hasta üzerinde yoğun bir stres oluşturmasıdır. İş demek sorumluluk demektir. Bu nedenle hasta üzerinde fiziksel ya da psikolojik bir baskı hissetmiyor olmalıdır. İş sorumluluğunun büyüklüğü hastaya doğrudan etki eder. Psikolojik olarak hissedilen bu stres doğrudan saç ekim işlemine etki eder. Yoğun stres altında hisseden hastanın ektirdiği saçların bir kısmı ya da tamamın dökülebilir. İyileşme süreci olması gereken süreyi aşabilir. Saçın çıkma hızı azalabilir. Saç derisi üzerinde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir.

Hasta İlk 3 Gün Neler Yapmalıdır?

İlk 3 gün yapılacaklar saç ekimi konusunda hayati önem taşır. Hastanın saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk 3 gün boyunca bol miktarda dinlenmesi şarttır. Bunun yanı sıra saç derisinin hiçbir şekilde suya temas ettirilmemesi gerekir. Bu nedenle ilk 3 gün boyunca duş almak yasaktır. Saç ekim işleminden sonraki gün hastanın pansumanını değiştirmesi için operasyon gördüğü sağlık kurumuna dönmesi gerekir. Doktor bu süreç içinde hastanın durumuna bakarak birtakım ek talimatlar verebilir. Bir sorun ortaya çıkmazsa 3 günün sonunda hasta duş alabilir.

Hastanın ilk 3 gün boyunca kaçınması gereken bir diğer durum ise güneş ile doğrudan temas etmektir. Saç ekimi işleminin yapıldığı kafa bölgesini güneş ışığından korumak sağlık için şart bir durumdur. Sağlıklı olan durum hastanın 1 hafta boyunca dışarı çıkmaması olacaktır. Eğer hasta ilk 3 günden sonra işe dönmeyi düşünüyorsa kafa bölgesini terletmeyen pamuklu şapka ile koruması gerekir. Yalnız saç ekiminden sonraki günler enfeksiyon riski yüksek olduğu için dikkatli olmakta yarar vardır. Saça temas ettirilen şapkanın hijyen durumu çok önemlidir.

Saç Ekimi Sonrası Neye Dikkat Edilmelidir?

Saç ekiminde dikkat edilecekler operasyondan sağlıklı bir sonuç elde etmek adına son derece önemlidir. Aynı zamanda dikkat edilecek noktalar hızlı bir şekilde iyileşmeyi kolay hale getirir. Saç ekiminin iyi bir sonuç vermesi için hastanın bazı aktivitelerden uzak durması son derece gereklidir. Bu süreç içinde doktor tarafından reçete edilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanmak saçın hızlı çıkmasını ve saç derisinin iyileşmesini sağlar. Saç deresinde meydana gelen ters durumlar doktora bildirilmelidir. Hastanın dikkat edeceği noktalar şunlardır:

  • İyileşme sürecindeki hasta ağır fiziksel aktivitelerde bulunmamalıdır.
  • Hastanın stres yaratacak ortamlardan kaçınması gerekir.
  • Operasyonu takip eden ilk 3 gün içinde sigara, alkol ve kafeinli içeceklerin tüketimi yasaktır.
  • Saçların ilk 3 gün içinde yıkanmaması gerekir.
  • Saç derisine temas hiçbir şekilde gerçekleşmemelidir. Saç ekimi yapılan bölge üzerine yatmak, saçı derisini kaşımak ya da saça bir cisim ile temas etmek zarar verir.
  • Saç derisinin güneş ile doğrudan teması sağlığa zarar verir.
  • İlk 2 hafta enfeksiyon riski devam ettiği için havuz ve denizden uzak durulması gerekir.
  • Duş alma sürecine geldikten sonra sıcak ve soğuk su kullanımından kaçınılması gerekir. Alınacak olan duş ılık su ile yapılmalıdır.
  • Saç derisi ile temas yasak olduğu için yağmurlu havalarda şemsiyesiz dışarı çıkılması önerilmez.

Saç Ekimi İşleminin Yan Etkileri Nelerdir?

Saç ekiminin yan etkileri saç derisinde meydana gelen çeşitli şikayetlerdir. Bunlar içinde en sık görülen ve kaçınılmaz olan saç ekiminden sonra olası komplikasyonlardan biri baş ağrısıdır. Saç ekimi işlemi göründüğünden daha ağır olduğu için kafa bölgesinde yoğun bir ağrı hissedilir. Bu ağrının şiddeti kişiden kişiye farklı olabilir. Baş ağrısının önüne geçmek için doktorun onay verdiği ağrı kesicileri kullanmak mümkündür. Kullanılacak olan ağrı kesicinin doktor tarafından reçete edilmiş olması son derece önemlidir. Aksi taktirde saç ekimi işlemine zarar verecek bir yapıda olabilir.

Saç ekiminden sonra en sık karşılaşılan durumlardan biri de şişlik ve ödemdir. Meydana gelen şişliğin düzeyi kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişilerde şişlik yalnızca kafa derisi ile sınırlı iken bazı kişilerde alın ve gözlerin de etkilendiği olur. Şişlik kişiye bağlı olarak 2 ile 5 gün arası bir kalıcılığa sahiptir. Saç ekim işleminden sonra doğal bir durum olduğu için endişe etmeye gerek yoktur. Şişlik sorununa karşı doktorun reçete ettiği ilaçları kullanmak fayda sağlar. Saç ekildikten sonra doğal bir süreç olduğundan fazladan bir müdahale gerektirmez.

Saç Ekildikten Kaç Gün Sonra İşe Geri Dönebilirim?

Yeni Saçlar Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Yeni saçların ortaya çıkması yaklaşık olarak 3 ayı bulur. Saç ekimi işleminden sonra bölge içinde kırmızı renkli kabuklanmalar ortaya çıkar. İlk 3 günden sonra duş alarak bu kırmızı kabuklanmanın önüne geçilir. Kırmızı kabuğun tam olarak dökülmesi 7 ile 10 gün arasında değişen bir süreyi bulur. Kabuklarla beraber ekilen saçlar da ani bir şekilde dökülür. Doğal bir durum olduğu için endişe etmeye gerek yoktur. 3 aya varana kadar net bir değişiklik hissi olmaz. 3. ay sonrası yeni saçlar çıkar. En büyük değişim ise 5. ile 6. aylar arası yaşanır.

İlgili İçerik: Saç Ekimi Sonrası Saçlarım Ne Zaman Çıkmaya Başlar?

Saç Ekimi Operasyonu Ne Kadar Sürer?

Saç ekiminin operasyon süresi yaklaşık olarak 3 ile 5 saat arasında değişiklik gösterir. Bu süre ekilecek olan saç miktarına bağlı olarak değişir. Bazı hastalar saç ekimi işlemini sosyal çevresi ile paylaşmak istemez. Bu hastaların saç ekildikten sonra yaklaşık olarak 15 gün boyunca kendini izole etmesi ve daha sonra sosyal ortamlara dönmesi gerekir.

Onnahair Protez Saç, protez saç, Saç Protezi - Onnahair

8 Yorum. Yeni Yorum

  • Saç ekim operasyonu genel olarak ne kadar sürüyor?

    Yanıtla
    • Saç ekimi operasyonu ekilecek saç miktarına göre 3-5 saat arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bu süre saç ekim yöntemleri arasında da değişiklik gösterebilmektedir.

      Yanıtla
  • Faruk Dinçer
    Ekim 7, 2022 4:12 pm

    Saç ekiminden sonra kafa derisi kabuklanıyormuş. Görüntü kaygım var kaç günde geçer bu süreç?

    Yanıtla
    • Saç ekiminden sonra kabuklanmanın görülmesi çoğu ekim yönteminden sonra ortaya çıkan ortak bir problemdir. Kabuklanma, saç ekiminden sonra dokuların iyileşmeye başladığının işaretidir. Kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte 1-2 hafta içerisinde kabuklanma tamamen gitmekte ve dökülen kabukların yerine yenisi çıkmamaktadır.

      Yanıtla
  • Saç ekiminde enseden kök alınırsa iz kalır mı ya da orası zarar görür mü?

    Yanıtla
    • Saç ekiminde donör olarak kullanılan bölgenin zarar görmesi mümkündür. Ancak saç köklerini alınan yer titizlikle bakımı ve tedavisi yapıldıkça iyileşmekte ve kendisini yenilemektedir. Kökler alınsa da ense bölgesi kendini iyileştirebilmektedir. Bakım aksatıldığında iz kalma olasılığı söz konusu olabilmektedir.

      Yanıtla
  • Saç ektirdim. Şu an her şey normal ancak saçımı boyatmak istiyorum. Boyatabilir miyim yoksa saçıma zarar verir mi boya?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed