Stres Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?

Stres Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?
Stres Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?

Stres saç dökülmesine neden olur mu? Stres saç dökülmesinde neden olarak gösterilebilir. Stres olarak bilinen durum vücudun bir an içinde ortaya çıkan beklenmedik bir hadiseye verdiği tepkiden ibarettir. İnsanın doğal olarak sahip olduğu bu durum vücutta çeşitli reaksiyonlara neden olur. Bu reaksiyonlardan biri de saç dökülmesi şeklinde ortaya çıkar. Stres nedeniyle saç dökülmesi şikayetinin ortaya çıkması sıklıkla görülen bir durumdur. Saçın bu kadar çabuk etkilenip dökülmesinin neden son derece narin bir yapışa sahip olmasıdır. Stres saç dökülmesine neden olan etkiler içinde bulunur. Dökülen saçlarından rahatsız olan kişiler estetik görüntülerinden de rahatsız olabilmektedirler. Bu sebeple protez saç ve diğer alternatif uygulamalara yönelim giderek artmaktadır.

Stres ve Saç Dökülmesi İlişkisi Nedir?

Stresle saç dökülmesinin ilişkisi, fiziksel ve zihinsel etkiler ile birebir bağlantısı olmasıdır. Normal bir insanda gün içinde yaklaşık olarak 150 ile 200 arasında saç telinin dökülmesi son derece yaygın bir durum olarak görülür. Bu dökülmenin nedenleri arasında stres de bulunmuş olabilir. Burada önemli olan nokta ise dökülen saçların tekrar çıkıp çıkmadığıdır. Bir gün içinde 200’den fazla saç dökülmesi ani bir şekilde gerçekleşirse stres büyük bir etken demektir. Bu durum meydana gelirse sonra saç dökülmesinin daha ciddi boyutlara varması kaçınılmazdır.

Gün içinde stresten dolayı normal dökülme sayısını aşan bir durum kendini gösterdiyse saçlar hiç durmadan dökülmeye devam eder. Dökülen saçlar en çok yastık, tarak, fırça ve kıyafet üzerinde birikir. Bu şekilde saç dökülmesini takip etmek mümkün olabilir. Yoğun bir şekilde dökülmeye başlayan saçlar gündelik hayatta yoğun bir strese maruz kalındığının göstergesi sayılır. Stresin beden içinde harekete geçirdiği çeşitli hormon hareketleri vardır. Ortaya çıkan hormon salgılanması saç köklerine ve kan damarlarına etki edip saç dökülmesiyle sonuçlanır.

Stresten Uzak Durmak İçin Yollar Nelerdir?

Stresten uzak durmanın yolları günlük hayat içinde hissedilen baskıyı azaltmak için kolay bir şekilde uygulanabilir. Bu sayede saç dökülmesi dahil olmak üzere vücudun kötü bir şekilde etkilenmesinin önüne geçilmiş olur. Stres gibi güçlü bir duyguyu bir anda savuşturmak her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle zaman içinde yapılacak çeşitli yöntem ve telkinler ile stresin etkisini en aza indirmek için çalışma yapılmalıdır. Stres saç dökülmesine neden olduğu için kişi kendine bu yöntemlerden en uygununu seçmelidir.

  1. Derin Nefes Almak

Basit olduğu kadar etkili olan derin nefes alma tekniği stresi savuşturma konusunda etkilidir. Stres olan insanın vücudu çeşitli belirtiler gösterir. Bu belirtilerin arasında kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları da bulunur. Stres hissedildiği an nefes tekniği uygulamak büyük bir etki sağlar. Yere uzandıktan sonra bir eli karın bir el göğüs bölgesine koyup yavaş bir şekilde nefes alıp vermek gerekir. Aynı egzersizi 5 ya da 10 defaya kadar uygulamak mümkündür. Böylece stres kontrol altına alınacağı için saç dökülmesi sorunu azalır.

  1. Antioksidan Almak

Antioksidan, strese karşı etkili bir maddedir. Beynin stresle mücadele etmesine yardımcı olan bu madde zaman zaman ortaya çıkan endişe, gerginlik ve kaygı gibi durumları gidermeye yarar. Yoğun stres altında bulunan kişiler antioksidan yönünden zengin besinlerle hazırladığı diyet programları uygulayabilir. Özellikle zeytinyağı ile meyve ve sebze ağırlıklı olan Akdeniz tipi beslenme düzeni saça iyi gelen pek çok madde içerir. Bu nedenle stresi yatıştırmanın yanı sıra saç dökülmesine engel olur.

  1. Spor Yapmak

Düzenli olarak spor yapmak iyi bir vücuda sahip olmayı sağladığı gibi stres karşısında da eşsiz bir ilaçtır. Günlük olarak spor yapan kişilerde stresi sağlayan kortizolün hormonunda azalma yaşanır. Yeterli miktarda spor yapmak uykunun düzene girmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda mutluluk hormonunun salgılanması için tetikleyici bir görev görür. Günlük olarak belirli bir miktar yürümek bile bu etkileri sağlar.

  1. Müzik Dinlemek

Stresle başa çıkmanın en popüler yollarından biri müzik dinlemektir. Özellikle düşük tempolu müzikler kalp atışını yavaşlatıp kan basıncını düşüreceği için dingin bir ruh halini ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Yağmur ve hayvan gibi doğa seslerini dinlemek de benzer bir etki sağlar. Yüksek tempolu müzik dinleyip dans etmek de stresle başa çıkmanın etkili bir yöntemi olarak görülür.

  1. Uyku Düzenini Sağlamak

Stresin en sık yarattığı sorunların başında uykusuzluk gelir. Yeteri kadar uyuyamayan ya da uyku düzeni bozuk olan kişilerde saç dökülmesi daha çok görülür. Daha rahat bir uyku için kafein tüketimini azaltmak faydalı olur. Uyumadan önce kitap okumak ya da spor yapmak uykuya dalmayı kolaylaştırır. Ortam da uyku konusunda etkilidir. Odanın sıcaklığı ya da kullanılan yastık ve yatak gibi etkenler uykuyu destekleyecek şekilde düzenlenmelidir.

  1. Vücut Tepkilerini Okumak

Stres durumunda vücut çeşitli tepkiler ile kendini belli eder. Örneğin yüksek stres altında olan birinin vücudu gerilir ve nefes alımı hızlanır. Stres belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle baskı altında kişinin kendi hareketlerini okuması son derece yararlı olur. Bu sayede stres ile başa çıkmak mümkün hale gelir. Stres belirtileri gösteren vücut hareketleri karşısında meditasyon, yürüyüş, yoga ya da müzik gibi desteklere başvurulabilir.

Stres Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?

Stresle Dökülen Saç Sorunu Nasıl Çözülür?

Stres saç dökülmesine neden olur mu? Stresle dökülen saçın çözümü için belirli tedavi yöntemleri mevcuttur. Söz konusu tedavi yöntemleri herkes için değişiklik gösterebilir. Bunun nedeni stresin herkeste farklı etki ortaya çıkarması ve saç yapısının farklı olmasıdır. Tedavi uygulamadan önce yapılan muayene ile gerekli bilgiler ortaya konulur. Daha sonra kişi ile en uyumlu olan yöntem seçilip saç ve saç derisi üzerinde uygulanır. Saçın hızlı bir şekilde uzayıp canlanmasını sağlayan bu tedavi ile kısa sürede stresin yaratmış olduğu olumsuz etkileri aşmak mümkün hale gelir.

Stresle Dökülen Saç Hangi Tiplere Sahiptir?

Stresle dökülen saçın tipleri 3 ayrı başlık altında incelenir. Strese bağlı olarak dökülen saç tipleri şu şekildedir:

  • Telogen effluvium olarak bilinen dökülme tipinde saçlar büyümeyi bırakır. Daha sonra saçlar tarama ya da yıkanma sırasında kopmaya başlar. Duygusal stres durumunun tetiklediği bu saç dökülmesi tipi geçici özelliktedir.
  • Alopesi areata olarak bilinen dökülme tipinde beyaz kan hücreleri saç foliküllerine saldırı halinde bulunur. Akut saç dökülmesi özelliğine sahip olan bu durumda saçın dökülme hızı önemli ölçüde artar.
  • Trikotillomani olarak bilinen dökülme tipinde kafa derisi ve saç kısmından çekme hissi yaşanır. Tamamen stresten kaynaklanan bu dökülme tipi pek çok olumsuz duygu hissedildiği zaman ortaya çıkar. Bu süreç içinde kişi endişe, depresyon, yalnızlık, tükenme ve hayal kırıklığı duygularına sahiptir.

Stresle Saç Dökülmesinde Bakım Önemli Midir?

Stresle dökülen saçta bakım herhangi bir etki etmez. Önemli olan nokta stresi oluşturan unsurların ortadan kalkmasıdır. Yine de bu süre içinde günlük rutin bakıma devam edilmesi tavsiye edilir.

Stresle Dökülen Saç Geri Gelir Mi?

Stresle dökülen saçların gelmesi yalnızca tedavi ile mümkün olur. Stres ortadan kalktığı gibi dökülen saçlar tekrar çıkmaya başlamaz. Bunun için özel bir tedavi uygulaması yapmak gerekir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ile dökülme süresinden sonra uzun bir zaman diliminin geçmemiş olmasıdır. Saç dökülmesinin psikolojik etkileri saç dökülmesine neden olabilir. Stres saç dökülmesine neden olduysa kısa bir süre sonra tedaviye başlanmalıdır.

author avatar
ONNA
Üst düzey kaliteli ve modern renk skalası ile breatⓗtec™ protez saç ürünlerini tecrübe edin. Doğal görünümlü saç protezi modelleri ve fiyatları...
Onnahair Protez Saç, protez saç, Saç Protezi - Onnahair

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.